Nieuwbouw Integraal Kindcentrum Veenhuizen

In opdracht van CKC Drenthe verzorgt LindHorst het projectmanagement van de realisatie van het Integraal Kindcentrum in Veenhuizen. In Veenhuizen waren tot voor kort twee scholen, een openbare en een christelijke, die beide te maken hadden met veel krimp. Op 1 augustus 2017 zijn de scholen samengegaan; door de samenvoeging van deze twee basisscholen is Veenhuizen verzekerd van behoud van een school.

Vanuit het eerder door LindHorst uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek kwam nieuwbouw voor de nieuwe samenwerkingsschool als de beste oplossing naar voren. Daarbij is samenwerking gezocht met Kidscasa voor de kinderopvang. Het nieuwe Kindcentrum wordt gerealiseerd bij de bestaande gymzaal, voor een functionele samenwerking.

Veenhuizen is een historisch dorp met een bijzondere geschiedenis. De school sluit daar in stijl op aan. De gebruikte kleuren komen overeen met die van de huizen in het dorp, evenals het stucwerk aan de gevel. In lijn met de huizen heeft de school een passende naam gekregen: SPEEL EN LEER. Er staan maar liefst meer dan 100 Rijksmonumenten in Veenhuizen.

De karakteristieke en monumentale huizen van het gevangenisdorp hebben vaak toepasselijke namen die aan het vroegere tuchtregime doen denken. / Foto: Omke Oudeman